L’intestí i el fetge són òrgans fonamentals en el manteniment d’un bon estat de salut. En el cas de l’intestí, la seva funció és rellevant perquè conté un gran nombre i diversitat de microorganismes vius que són claus per al sistema immunitari i per als neurotransmissors, de la mateixa manera que contribueixen a la digestió dels nutrients i a la seva absorció, metabolització i síntesi de vitamines entre moltes altres accions. En el cas del fetge, es tracta del principal depurador de l’organisme i, per això, és imprescindible per eliminar substàncies tòxiques.

El bon funcionament d’ambdós dos òrgans es pot veure afectat quan la persona no segueix un règim d’alimentació saludable. Per aquesta raó, és important conèixer i entendre com funciona l’organisme per personalitzar el tipus d’alimentació i adquirir hàbits més saludables, adaptats a les necessitats de cada individu.

Importància del bon funcionament de l’intestí per preservar la salut

Moltes patologies o trastorns són el resultat d’alteracions a la microbiota intestinal. La microbiota és coneguda amb el nom de flora intestinal i és un conjunt de bacteris presents a l’intestí, a més d’altres microorganismes com paràsits i fongs.

Aquests bacteris són essencials per al bon funcionament del sistema immunitari entre altres funcions. A més, com més diversa sigui aquesta microbiota, millor salut i millor immunitat tindràs per fer front a moltes malalties.

La microbiota intestinal interactua amb el sistema nerviós, el sistema immune i el sistema hormonal, per això qualsevol alteració emocional pot afectar i generar desordres en aquests sistemes.

Com pots veure, tots els nostres sistemes estan interrelacionats. Per això cal avaluar la persona com un tot i investigar on és l’origen del desequilibri que li ocasiona el símptoma o la malaltia.

Quan hi ha inflamació a l’intestí, desequilibri i manca de diversitat a la microbiota, es produeix una menor quantitat de neurotransmissors com la serotonina i el GABA, fent que et puguis sentir més decaigut/da, cansat/da i ansiós/a. Per això, és important detectar i eliminar els bacteris, paràsits o fongs que provoquen el desequilibri a la flora intestinal, amb la finalitat que el teu sistema immune i la resta dels sistemes interrelacionats funcionin de forma adequada.

Recomanacions per cuidar la microbiota intestinal

Per conservar la diversitat de la microbiota intestinal i que l’organisme estigui sa i preparat per fer front a diversos virus, bacteris o qualsevol agent infecciós cal seguir una alimentació saludable, nutritiva i equilibrada basada en aliments ‘reals’ (no processats) i tan variats com sigui possible. Així mateix, és molt important evitar el sedentarisme i fer exercici físic, assegurar un bon descans i cuidar les relacions socials i entorn laboral, perquè sumin en lloc de restar. Incorporar pràctiques com la meditació pot ajudar a reduir l’estrès emocional o l’ansietat, evadint així la disbiosi (desequilibri de la microbiota) intestinal i la inflamació.

És crucial analitzar en profunditat la persona i validar, mitjançant estudis específics de femta, en quines condicions es troba la seva microbiota i, així, poder identificar quins són els aliments més recomanables i poder incorporar-los en els seus hàbits.

Així mateix, hi ha aliments rics en probiòtics que contribueixen a mantenir una bona flora intestinal com ho són els fermentats, entre els quals es pot esmentar el iogurt, el quefir o la xucrut. També és important consumir aliments rics en fibres prebiòtiques com la patata i el moniato (cuinats i refredats 24 hores a la nevera), la ceba, plàtans, pomes i carxofes, entre d’altres.

Al fet de consumir aliments o suplements pro i prebiòtics se’l pot anomenar “sembrar”. Algunes vegades abans de “sembrar” cal netejar el terreny, com si es tractés d’un jardí, ja que l’herba bona, forta i sana no creixerà si abans no arrenquem la mala herba.

L’equilibri de la teva microbiota intestinal contribuirà de manera determinant a millorar i preservar la teva salut.