S’acosten les festes i ja deus estar pensant com t’ho faràs per gaudir d’un Nadal saludable i no recuperar el pes que has perdut en els darrers mesos o setmanes o,fins i tot, per no guanyar-ne més. Potser també tens por de tornar-te a trobar malament, d’anar al lavabo amb dificultat, que se’t torni a inflar la panxa i de tenir gasos o patir aquell mal de cap que t’anul·la i no et deixa fer res en dos dies.

T’entenc si penses que serà molt difícil seure a taula amb la família i amics (si la Covid ens ho permet) i adonar-te que la majoria dels plats que hi ha, a banda de tenir una pinta espectacular i que de ben segur estan per llepar-se els dits, són poc saludables, no et van bé i segurament t’implicaran conseqüències desfavorables.

Com que això és així i ens passa a tots, tens diverses opcions:

 • No mirar prim i anar “a fondo”, menjant tot el que et vingui de gust i tant com puguis, pensant que només són uns dies i que tot s’hi val. Compte, no facis un pet!
 • No passar-te ni un pèl de la ratllai estar-te’n de menjar tot allò poc saludable que hi ha a taula i saps que no et convé. Compte amb l’efecte que pot aparèixer d’ansietat, frustració, impotència i inclús també de comentaris gens empàtics d’aquells qui t’acompanyen en l’àpat.
 • EQUILIBRI, un punt entremig, ni un extrem ni l’altre. Evidentment, és el que et recomano i el que segueixo jo des de fa ja molts anys. I no només per festes de Nadal, sinó per vacances i altres moments especials.

Vols saber com gaudir d’un Nadal saludable?

 1. Encara que les festes de Nadal durin uns 15 dies (per alguns, és clar), els àpats de les principals celebracions no van més enllà de 5 o 6.
 2. Segueix les teves rutines alimentàries en el teu dia a dia, ja des d’avui i durant tot el període de festes. Tingues en compte que ja des de finals de novembre tenim a disposició torrons, polvorons, panettones i molt més.
 3. Espera el màxim a comprar aquests dolços o, bé, amaga’ls en un armari fins al dia 23 o 24 de desembre.
 4. No en compris de més. Només el que creguis que consumireu durant les celebracions. Que no et passi que el mes de febrer encara tens torrons a casa.
 5. Els dies que seus a taula amb la família a fer un bon àpat, gaudeix-lo i prova tot allò que et vingui de gust i que enyores (sempre que no hi tinguis al·lèrgia o intolerància). Ara bé, no cal que et mengis en un àpat tot el que no t’has menjat durant l’any. Pren-ne una quantitat moderada i evita tot allò que hi ha a taula que no t’apassiona i que per a  tu és fàcilment prescindible. No cal que ho provis tot, encara que alguns hi insisteixin.
 6. Compensa. Aquesta és una de les claus principals: si dines molt, no sopis; si sopes molt, no esmorzis l’endemà. Vull dir que, entre els “superdinars” o sopars de Nadal, intercalis alguns dejunis de 15-16 hores, on només prenguis aigua sola o amb llimona, infusions o caldos.
 7. Procura cada dia fer un dejuni de 12 hores a les nits (entre el sopar i l’esmorzar). Això seria el que hauríem de fer tot l’any.
 8. Per ajudar les teves digestions i pair millor, pots prendre una mica d’aigua natural amb unes gotes de llimona i una mica de gingebre abans dels àpats. Mastega molt bé i menja a poc a poc. I procura que sempre hi hagi algun vegetal verd i amargant a taula (ruca, canonges, endívia, raves, germinats de rave …) acompanyant la resta de menjar. Les herbes i espècies en els plats, també t’hi ajudaran.
 9. Surt a caminar i a fer esport tants dies com et sigui possible. Reserva les tardes per fer sofà, tele i manta, però mou-te una estona cada dia. Surt quan faci bo i que et toqui l’aire i el sol.
 10. Modera el consum d’alcohol. Una cosa és gaudir d’una bona copa de vi i fer un “xin-xin” amb cava i una altra és beure-se’n una ampolla.
 11. Tema tabac i altres, no cal que hi digui res.
Per tant, com sempre, la salut és qüestió d’equilibri i sentit comú. Escolta el teu cos, gaudeix de la màgia d’aquests dies i de la companyia de la família, dels amics i de tu mateix/a. El menjar, tot i ser un protagonista important de les festes de Nadal, no és el principal.
A banda d’aquestes recomanacions, t’envio una forta abraçada.
Molt bones festes! Que gaudeixis d’un Nadal saludable!